Bujibu Chempel, ‘Anak Sulung’ Hairul Azreen & Hanis Zalikha Ini Dimanjakan Semenjak Kecil Lagi

Bagi yang mengikuti akaun instagram Bujibu Chempel,pasti terhibur dengan keletah bersahaja, aksi mencuit hati serta mimik muka ‘sombong’ kucing paling terkenal ni Malaysia ini. Kucing dari baka ‘British Short Hair’ berasal dari Russia ini, memiliki lebih 1.1 juta pengikut akaun serta merupakan ‘anak sulung’ bagi pasangan selebriti Hairul Azreen dan Hanis Zalikha.

Menurut Hanis yang telah membela Bujibu sejak tiga tahun lalu, kucing ini diperolehi daripada kawan baiknya Johan Eskandar yang juga merupakan pemilik studio Johan and His Cats.

Pasangan selebriti Hanis Zalikha dan Hairul Azreen ini pada awalnya tidak pernah menyangka tujuan membuka akaun Instagram untuk kucing kesayangan mereka itu mampu meraih perhatian ramai pengikut.Mereka memuat naik gambar-gambar kucing peliharaannya itu sebagai satu perkongsian memori kepada peminat kucing.

“Tak fikir langsung Bujibu akan diminati sehingga mencatatkan sejuta pengikut di Instagram. Masa awal-awal saya dan Hairul buka akaun laman sosial tu sekadar nak berkongsi sahaja.

“Saya memang tertarik dengan wajah Bujibu dan keletah dia tu buat kami sekeluarga rasa tenang dan gembira. Malah, tak dinafikan juga ramai yang tengok video Bujibu sebab nak kurangkan tekanan.

Menurut Hanis lagi, meskipun pada mulanya, Hairul agak fobia kerana pernah dicakar kucing sebelum ini, tetapi saat pertama kali dipertemukan dengan bujibu, Hairul rasa selesa dengan karakter Bujibu, dan terus bersetuju untuk memeliharanya.

Bujibu Sebahagian Ahli Keluarga

Bujibu sememangnya bertuah, apabila pasangan Hairul dan Hanis ini sangat menyayanginya dan menganggap sebagai sebahagian ahli keluarga. Malah hubungan mereka dengan kucing ini begitu rapat, Jika tidak, masakan Yusuf sering dipanggil ‘adik’ dan Bujibu dianggap sebagai ‘Abang’, memandangkan Bujibu terlebih dahulu memeriahkan keluarga ini sebelum lahirnya Yusuf.

“Saya dan Hairul memang sukakan kucing dan sangat sayangkan Bujibu. Waktu sebelum Yusuf Iskandar lahir lagi kami dah bela Bujibu dan mengganggapnya ‘abang’ kepada Yusuf. Dia dah jadi sebahagian daripada keluarga kami,”

 

Mewah & Manjakan Bujibu

Dalam pada itu, Hanis turut berkongsi penjagaan rapi dan keperluan harian yang diperuntukan oleh Bujibu yang seberat hampir enam kilogram itu.

“Saya memang mewahkan dan manjakan dia. Dari dulu kami berikan dia makanan yang terbaik seperti Fancy Feast. Kalau kami keluar bekerja, penghawa dingin akan sentiasa dibuka khas untuk Bujibu. Dia seekor kucing yang suka menonton televisyen sebab dia suka lihat benda bergerak.

“Malah, sebulan sekali kami akan bawa Bujibu ke salun penjagaan kucing.Jika kami bercuti, Bujibu turut dihantar ke hotel.Bujibu seekor kucing yang sangat mudah dijaga dan antara pengerat hubungan saya dan keluarga,”

Hadiah Bermakna Bujibu

Sempena Ulang tahun Kelahiran Ketiga pada 13 Februari, perlantikan sebagai duta kepada Purina, Fancy Feast jenama makanan haiwan peliharaan yang terkenal dan berkualiti merupakan hadiah bermakna buat Bujibu.

“Setiap tahun kami akan meraikan ulangtahun Bujibu.Tahun yang pertama, kedua disambut secara kecil-kecilan bersama keluarga dan tahun ketiga ini sangat istimewa kerana Bujibu raikannya bersama dengan ‘kawan-kawannya’ yang lain,kata Hanis ketika ditemui di Majlis Sambutan Hari Jadi Bujibu yang diadakan di pusat perlindungan haiwan Persatuan Pencegahan Penganiayaan Haiwan (SPCA). 

 

Oke tq

A post shared by Bujibu Chempel (@bujibuchempel) on

 

Didalam posting instagram Hanis pula, turut ada menzahirkan rasa gembira atas penghormatan Bujibu sebagai duta Fancy Feast ini.Malah tersentuh hati melihat gelagat Yusuf yang penyayang terhadap kucing-kucing lain kerana’didikan’ Bujibu. Hanis juga bersyukur dan menganggap Yusuf dan Bujibu merupakan rahmat dalam keluarga kecil mereka.

“I am bursting with pride and joy. Hari ini Bujibu diberi penghormatan menjadi duta untuk produk ‘gourmet food’ kucing iaitu Fancy Feast. Bujibu sedari kecil memang dimewahkan dan dimanjakan, jadi birthday Bujibu yang ketiga, kami sekeluarga ingin berkongsi buat kucing-kucing di pusat perlindungan untuk merasa ‘gourmet food’ kegemaran Bujibu. Terima kasih Fancy Feast & SPCA kerana menjadikan majlis ini amat bermakna. Paling manis sekali, melihat Yusuf semangat sangat-sangat nak bagi kucing-kucing di pusat perlindungan tuh makan. Dia siap tolak-tolak mangkuk tuh ke arah kucing sambil kata “nah, nah”. Pastu sibuk nak tuang lagi banyak-banyak. I feel like Bujibu has taught you so much, Yusuf. He has taught you love & kindness. He has made you such a caring little man. To top it off, all these are being documented in #MyLittleHeroes #YusufBujibu (Astro Ria) for us to look back together one day. You two are such blessings for our little family.

 

Sumber/Foto: Instagram Hanis Zalikha, Yusuf Iskandar, Hairul Azreen & Bujibu Chempel

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

 

Sumber: Mingguan Wanita

Hantar Komen