“Kalau Nak Bertudung, Baju Semua Macam Mana?”- Nonny Nadirah Kongsi Pengalaman Pakai Hijab, Rujuk Pada Ibu

Best juga baca kisah Nonny ni 😇 semoga terus istiqamah in shaa Allah..

Pelakon Nonny Nadirah kini dalam proses untuk terus istiqamah dalam pemakaian hijab.

Anak kelahiran Kota Kinabalu, Sabah itu juga ada berkongsi pengalamannya saat menyarungkan hijab.

“Selepas blk dari mengerjakan ibadah umrah sy masih freehair lagi, pergi program pun x pakai tudung dan selepas sehari kemudian sy terdetik mengajak sahabat sy utk teman sy pergi membeli bbrp helai tudung. ada pun tudung ataupun shawl sblm ini hanyalah utk dipakai semasa shooting..

“Sy mengadu dgn mak sy,”hmm.. mama kalau nak bertudung,baju semua mcm mana? sebab byknya baju2 sy tidaklah sesuai utk dipakai dgn tudung dan mcm mama sendiri maklum sy bukannya ada byk tudung.byk dibeli sblm ni pun hanyalah utk mama. sy risau ni ma..

“Mama pun jawab dgn nada yg tenang “jika niat kamu sudah ada dan terdetik utk memakai tudung,Insyaallah Allah akan permudahkan urusan kamu.

“Hidayah mmg milik Allah dan dpd Allah tapi kita sendiri yg kena paksa diri kita utk menguatkan hati kita utk berubah ke arah yg lebih baik. berbalik kpd Allah dan minta dgn Allah utk permudahkan urusan kita dan jgn dibolak-balikkan hati kita,” tulis Nonny.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Selepas blk dari mengerjakan ibadah umrah sy masih freehair lagi,pergi program pun x pakai tudung dan selepas sehari kemudian sy terdetik mengajak sahabat sy utk teman sy pergi membeli bbrp helai tudung. ada pun tudung ataupun shawl sblm ini hanyalah utk dipakai semasa shooting. . sy mengadu dgn mak sy,”hmm..mama kalau nak bertudung,baju semua mcm mana? sebab byknya baju2 sy tidaklah sesuai utk dipakai dgn tudung dan mcm mama sendiri maklum sy bukannya ada byk tudung.byk dibeli sblm ni pun hanyalah utk mama. sy risau ni ma. 😔 mama pun jawab dgn nada yg tenang “jika niat kamu sudah ada dan terdetik utk memakai tudung,Insyaallah Allah akan permudahkan urusan kamu.hidayah mmg milik Allah dan dpd Allah tapi kita sendiri yg kena paksa diri kita utk menguatkan hati kita utk berubah ke arah yg lebih baik. berbalik kpd Allah dan minta dgn Allah utk permudahkan urusan kita dan jgn dibolak-balikkan hati kita. Keesokan harinya sahabat sy telah menghadiahkan bbrp helai tudung kpd sy dan sorg lagi sahabat menghadiakan buku panduan sembahyang kpd sy. Allah dengar doa sy.🤲🏻 . Sy masih didalam fasa percubaan,dan bagilah masa kpd diri sy utk memperbaiki diri,hari demi hari bukan disebabkan makhluk tetapi kerana Allah ta’ala. Terima kasih kpd yg mendoakan,keluarga,peminat,kwn2..siap ada yg email dan dm private kat sy,doa2 dan kata2 semangat korang membuatkan airmata sy mengalir x henti. akan tetapi jgnlah dikeji atau dikecam bila mana selepas ini jika ada kekurangan dari diri sy. kita semua manusia biasa. mungkin harini sy keluar hanyalah menggunakan shawl,insyaallah esok hari sy dah boleh memakai tudung dgn sempurna.. doa yg baik2… . Utk pengetahuan anda,its not easy gais. sblm ni pakai hanya waktu shooting,skrg nie baru sy rasa betapa mencabarnya utk si pemakai2 tudung & hijabers. Sblm nak keluar rumah dahlah nak cepat terlepas pulak peniti dari kepala,tercucuk berdarah jari terkena peniti,nak bukak tudung terlupa peniti masih atas kepala,pin tudung senget sampai ke kiri kanan muka,bila time makan pulak tudung makin ke depan. Allahuakhbar.. sy takkan lupakan pengalaman ini sampai bila2.😅 . @bizmillatravel @bizmillatravel @bizmillatravel

A post shared by 🦋 Nonny Nadirah 🦋 (@nonnynadirah) on

Nonny juga ada berkongsi kisah apabila sahabatnya telah menghadiahkan beberapa helaian tudung kepadanya.

“Keesokan harinya sahabat sy telah menghadiahkan bbrp helai tudung kpd sy dan sorg lagi sahabat menghadiakan buku panduan sembahyang kpd sy.

Allah dengar doa sy…

“Sy masih didalam fasa percubaan,dan bagilah masa kpd diri sy utk memperbaiki diri,hari demi hari bukan disebabkan makhluk tetapi kerana Allah ta’ala. Terima kasih kpd yg mendoakan,keluarga,peminat,kwn2,” tulis Nonny lagi.

Dalam pada itu, ada juga yang memberikan nasihat melalui Email dan Direct Message (DM).

“Siap ada yg email dan dm private kat sy,doa2 dan kata2 semangat korang membuatkan airmata sy mengalir x henti. akan tetapi jgnlah dikeji atau dikecam bila mana selepas ini jika ada kekurangan dari diri sy. kita semua manusia biasa..

“Mungkin harini sy keluar hanyalah menggunakan shawl,insyaallah esok hari sy dah boleh memakai tudung dgn sempurna.. doa yg baik2…

“Utk pengetahuan anda,its not easy gais.. sblm ni pakai hanya waktu shooting, skrg nie baru sy rasa betapa mencabarnya utk si pemakai2 tudung & hijabers,” tulis Nonny.

Menariknya, Nonny juga ada berkongsi detik melucukan apabila dia mula memakai hijab.

“Sblm nak keluar rumah dahlah nak cepat terlepas pulak peniti dari kepala,tercucuk berdarah jari terkena peniti,nak bukak tudung terlupa peniti masih atas kepala,pin tudung senget sampai ke kiri kanan muka,bila time makan pulak tudung makin ke depan. Allahuakhbar.. sy takkan lupakan pengalaman ini sampai bila2,” akhiri Nonny.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bismillahirrahmanirrahim. . Allahuakhbar.. Subhanallah.. 🕋 Perasaan yg tidak dpt diungkapkan dgn perkataan. Tangisan yg diiringi dgn doa. . Disaat aku betul2 buntu,tiada arah tuju,sedih,teruk,runtuh,jatuh,diperlakukan seperti itu.. Aku di jemput pergi kerumahMu utk menjadi tetamuMu Ya Allah. dan ku sahut panggilanMu. Alhamdulillah dgn izinMu Aku disini. Segala rintihan,rayuan,permintaan hanya kepadaMu aku memohon Ya Allah… Hanya Engkau yg mengetahui segala2nya. . “Doalah byk2,mengadu habis2.. mintaklah disini,sebab kita dah sampai tempat berdoa paling mustajab. “ kata sahabatku kepadaku. . Moment paling touching,selesai kitorg buat umrah. Aku dtg nangis dan peluk sahabat aku. aku buat live,sahabat sorg lagi yg nun jauh disana tu masuk komen.. automatic keluar airmata aku. mereka2 inilah.. sahabat2 yg Allah hantar utk jaga aku. @mila_jirin & @nurhelizahelmi Alhamdulillah.. dapat cium ka’abah,dapat usap rukun yamani,dapat solat dlm hijir ismail,dapat buat umrah wajib dan dapat buat badal umrah sekali semua Allah permudahkan.. Alhamdulillah syukur Ya Allah.. . Harini senyuman jelas terpancar diwajah aku. Engkau telah berikan aku kekuatan,ketenangan yg sgt luar biasa Ya Allah. Patutlah maktok boleh tegur,haiihhh hang pasaipa senyum sorg2 kat sana?hahaha . Ingat satu, Kembali pada Allah.. Insyaallah Magic paling power dlm hidup korang akan berlaku! 🦋 Sahabat yg tlg melengkapkan brg2 keperluanku utk pergi ke umrah,sahabat yg membantu aku utk membuat persediaan diri sblm berangkat ke Mekah & menjalankan ibadah umrah,sahabat yg membantu dari semua sudut adalah mereka2 ini..Tidak cukup dgn terima kasih,hanya Allah S.W.T. saja yg dpt membalas segala jasa dan kebaikan mereka! Allahuakhbar! . Dan tidak lupa juga dgn org2 disekeliling aku,yg utama mama,adik beradik,keluarga,kwn2,dan semua yg tidak putus dari menyokong dan membantu aku dari dulu sampailah skrg. insyaallah doakan yg terbaik buat aku. Aku juga akan selalu mendoakan kalian. . I’m back. . Salam sayang buat semua dari tanah suci Makkah 🦋 . #biarorangbuatkitajangankitabuatorang #doayangbaikbaik

A post shared by 🦋 Nonny Nadirah 🦋 (@nonnynadirah) on

Penampilan berhijab dan lebih sopan pelakon Nonny Nadhirah selepas pulang dari menunaikan ibadah Umrah ternyata mendapat perhatian ramai.

Foto yang menampilkan dengan imej terbaharu itu dikongsi oleh Nonny menerusi akaun Instagram (IG) miliknya.

Rata-rata pengikut IG Nonny memuji perubahan imej Nonny yang dikatakan lebih cantik serta berharap moga terus beristiqamah dalam menutup aurat.


Foto : IG Nonny Nadhirah via MH via Gempak

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

 

Hantar Komen