Biar Betul, Sengaja Rompak Bank Untuk Kembali Ke Penjara, Alasannya Buat Hakim Terkejut

Biar Betul, Sengaja Rompak Bank Untuk Kembali Ke Penjara, Alasannya Buat Hakim Terkejut

MILWAUKEE – Seorang bekas tahanan di Amerika Syarikat (AS) dilaporkan kembali ke penjara tidak lama selepas dibebaskan.

William Gallagher baru merasai pengalaman bebas selama enam bulan selepas menjalani hukuman 20 tahun penjara kerana cubaan membunuh di New Jersey.

Memetik laporan Central Oddity pada Selasa (05/02/2019), Gallagher merompak sebuah Bank Chase di Milwaukee selepas menaiki kereta api di Chicago.

Walau bagaimanapun, tidak mengambil sejumlah wang yang banyak, lelaki berusia 68 tahun itu hanya meminta 100 dolar AS daripada petugas.

Selepas itu, dia meminta petugas untuk memanggil polis, dan dengan tenang menunggu pihak berkuasa datang dan menangkapnya.

Dipercayai, Penjara Wisconsin adalah antara penjara di Amerika Syarikat yang menawarkan servis perkhidmatan dan layanan terbaik, membuatkan ramai tahanan suka untuk tinggal di sana.


Dia mendakwa dia tidak dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar selepas menghabiskan hampir satu per empat daripada hidupnya di penjara.

Gallagher berkata di mahkamah bahawa rakan penjara yang berusia 72 tahun berkata kepadanya bahawa dia sering masuk dan keluar dari penjara, dan memuji Wisconsin kerana makanan di sana sedap.

Satu lagi punca kenapa Gallagher mahu dipenjarakan di Wisconsin adalah kerana kemudahan kesihatan yang diterima oleh banduan agak berbaloi.

Ketika masih dipenjarakan di New Jersey, Gallagher menjalani rawatan kanser di belakangnya dengan doktor menjumpai tiga nodus limfa di dalam perutnya.

Walau bagaimanapun, alasan paling penting Gallagher adalah bahawa dia tidak boleh bercampur dengan kehidupan di luar, dan tidak mahu menjadi beban kepada keluarganya.

Bingung, hakim David Hansher kemudian bertanya adakah dia pernah menonton filem Shawshank Redemption mengenai kisah seorang lelaki bernama Brooks Hatlen.

Hatlen, yang diberitahu sebagai pustakawan penjara, memilih untuk membunuh diri sejurus selepas dibebaskan kerana dia merasa tidak dapat bergaul dengan masyarakat.

Gallagher berkata kepada Hakim Hansher bahawa watak itu menyerupai dirinya. Perbezaannya ialah dia tidak berfikir tentang membunuh diri.

Jawapan Gallagher bukan hanya mengejutkan Hansher, tetapi juga pendakwa raya James Griffin dan peguam Gallagher, Charles Roozen.

Roozen berkata dia keliru kerana lelaki itu meminta beliau dijatuhi hukuman penjara 10 tahun. Dia juga mendakwa akan menghormati permintaan Gallagher.

“Sangat malang apabila ada kisah seorang lelaki merompak bank untuk mendapatkan kemudahan kesihatan,” kata Griffin.

Hakim Hansher memutuskan untuk menunda keputusan itu sehingga siasatan selesai, dan akan memutuskan hukuman pada 13 Februari.


Hantar Komen