“Badan Nak Guna Lama,” – Dr Say Kata Tak Guna Jaga P4ntang 44 Hari Andai

Topik yang cukup hangat untuk diperdebatkan iaitu berp4ntang selepas bers4lin.

Tegas doktor viral yang pernah menjadi hos My D0ctors, Dr Say Shazril memaklumkan tiada bukti saintifik mengatakan fungsi badan akan terjejas andai tidak berp4ntang dengan betul.

Malah ulasnya lagi, sekiranya para ibu hanya berp4ntang dengan betul selama 44 hari, namun selepas itu berterusan mengamalkan pemakanan dan gaya hidup tidak sihat, masalah kesihatan tetap akan timbul.

Topik : P4ntang Part 2

“Ingt post kali ni nk bercerita psl mitos2 pemakanan dlm p4ntang tp memandangkan comments on last post bnyk yg sy rasa sy perlu addresskan maka sy addresskan dlu eh? Juga spt sebelum ni lets keep an open conversation here k peeps, xmo kondem2 k? Nak amalkan bergantung, xnk amalkan tergantung. Masing2 dh besar & boleh buat pilihan sendiri. Sy hny beri fakta mengikut sains & perubatan.

“Satu, ade yg komen kata “badan nak guna lama” kalau xjaga p4ntang nnt mase umur 30-40an badan akan terjejas. Statement ni tiada basis scientifically. Sy tny balik, sekiranya dlm tempoh 44hari ni anda berp4ntang ketat2 den masuk hari ke 45 & ke atas anda indulge mkn fast food, xbersenam, xlead healthy lifestyle ikut logik akal, anda rasa badan anda akan tahan lama x?

“Adakah dgn berp4ntang ketat selama 44hari tu anda jamin anda xkn kena d4rah tinggi, kencing manis, osteoporosis & pelbagai penyakit lain? Bg sy seseorang itu baik wanita mahupun lelaki seharusnya berp4ntang spnjng hidup yakni mengamalkan pemakanan & lifestyle yg sihat + seimbang baru lah “badan tahan lama”,”tegasnya.

Tambahnya lagi, proses berp4ntang amat mudah. Sekiranya makanan itu menimbulkan alahan, sebaiknya dielakkan.

Kedua, sebelum sy go specifically kpd jenis makanan yg katanya xboleh diambil sewaktu berp4ntang, rule of thumb ttg makanan ni TERAMAT SIMPLE. Any makanan yg tidak mengakibatkan alahan kpd seseorang itu BOLEH dimakan.

“Sekiranya makanan tu xbuat badan anda merah2+gatal2, xbuat pernafasan anda semput, xbuat anda ttibe2 loya+muntah ia BOLEH & SELAMAT dimakan. Kireny anda boleh makan apa jua lepas bers4lin as long as ia sihat, seimbang & tidak menyebabkan alahan. Kan mudah berp4ntang tu dak?

“Sy tau mst rmi yg xpuas hati ngn pndngn sy mengenai p4ntang modern ni. Sy xmenolak 100% p4ntang tradisional, in fact lpas bini bers4lin sy carikan org tuk tlg urut dia tuk 3hari tuk relaxkan bdn die. Cume xdela sy suruh die berlipas, bertangkas, bergelumas tu.

“Kalau anda rase aktiviti2 itu memberi ketenangan kpd anda silakan sb tujuan utamany mmg nk relaxkan & galakkan peredaran d4rah. Ok next part sy crite in detail mengenai mitos p4ntang pemakanan k peeps? Btw, Ace bedak tebai kirim salam semua,” tulisnya panjang lebar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Topik : Pantang Part 2 . Ingt post kali ni nk bercerita psl mitos2 pemakanan dlm pantang tp memandangkan comments on last post bnyk yg sy rasa sy perlu addresskan maka sy addresskan dlu eh? Juga spt sebelum ni lets keep an open conversation here k peeps, xmo kondem2 k? Nak amalkan bergantung, xnk amalkan tergantung. Masing2 dh besar & boleh buat pilihan sendiri. Sy hny beri fakta mengikut sains & perubatan. . Satu, ade yg komen kata “badan nak guna lama” kalau xjaga pantang nnt mase umur 30-40an badan akan terjejas. Statement ni tiada basis scientifically. Sy tny balik, sekiranya dlm tempoh 44hari ni anda berpantang ketat2 den masuk hari ke 45 & ke atas anda indulge mkn fast food, xbersenam, xlead healthy lifestyle ikut logik akal, anda rasa badan anda akan tahan lama x? Adakah dgn berpantang ketat selama 44hari tu anda jamin anda xkn kena darah tinggi, kencing manis, osteoporosis & pelbagai penyakit lain? Bg sy seseorang itu baik wanita mahupun lelaki seharusnya berpantang spnjng hidup yakni mengamalkan pemakanan & lifestyle yg sihat + seimbang baru lah “badan tahan lama”. . Kedua, sebelum sy go specifically kpd jenis makanan yg katanya xboleh diambil sewaktu berpantang, rule of thumb ttg makanan ni TERAMAT SIMPLE. Any makanan yg tidak mengakibatkan alahan kpd seseorang itu BOLEH dimakan. Sekiranya makanan tu xbuat badan anda merah2+gatal2, xbuat pernafasan anda semput, xbuat anda ttibe2 loya+muntah ia BOLEH & SELAMAT dimakan. Kireny anda boleh makan apa jua lepas bersalin as long as ia sihat, seimbang & tidak menyebabkan alahan. Kan mudah berpantang tu dak? . Sy tau mst rmi yg xpuas hati ngn pndngn sy mengenai pantang modern ni. Sy xmenolak 100% pantang tradisional, in fact lpas bini bersalin sy carikan org tuk tlg urut dia tuk 3hari tuk relaxkan bdn die. Cume xdela sy suruh die berlipas, bertangkas, bergelumas tu. Kalau anda rase aktiviti2 itu memberi ketenangan kpd anda silakan sb tujuan utamany mmg nk relaxkan & galakkan peredaran darah. Ok next part sy crite in detail mengenai mitos pantang pemakanan k peeps? Btw, Ace bedak tebai kirim salam semua.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Rata-rata netizen setuju dengan penerangan doktor bebas ini dan memberikan pandangan masing-masing.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Topik : Ace Minum Susu Apa Part 2 . Mixed reactions sy dpt dr previous post. Ditekankan di sini, sy teramat setuju breast milk is the best, in fact breast milk ibarat liquid gold yg tak ternilai kebaikannya & sy rasa semua ibu di muka bumi ni tahu cuma persoalan sy simple, awat org suka & kena tanya “baby minum susu ape?”. Sy tak triggered pn sb kalau ada yg bertanya, sy btau ja Ace campur BM & FM. Sy x bangga anak sy minum susu formula sb yalah being a doctor i know the benefits of breast milk tp x juga sy kecewa anak sy x fully breast fed cz sy tau how demanding Ace is & demand dia bukan calang2. . Sy sendiri tgk betapa kuatnya si comel ni minum. 1st day bwk Ace rumah dari hospital masa dia baru lahir, malam tu itself die melalak non stop walhal bini bg feed setiap 2jam sb mase tu dia jaundice so perlu penyusuan yg lebih kerap. Kami buntu gila xtau awat dia teriak gtu dkat sejam. Tergerak hati sy pi kedai pkoi 11mlm beli sepaket susu formula, bancuh ikut sukatan, bagi dia minum & dia minum ibarat org lpas seharian berpuasa pdhl bini baru lpas menyusukan dia. Terus terdiam & tertidur Ace dibuatnya. From there onwards kami tau yg permintaan susu Ace bukan biase2. Up till today kami bg Ace FM hanya jika diperlukan yakni FM 20% & BM 80%. . Sy crystal clear sekali lagi yg “BREAST IS BEST” tapi bagi sy “Well Fed Baby is Good Too”. Maka kpd ibu2 di luar sane jika terpaksa, berilah anak2 anda susu tmbhn drpd anda biarkan mrk kelaparan sb xsemua manusia perfect, ade ibu yg mengalami kesulitan yang menyebabkan mrk tidak boleh menyusu & ada juga baby yg permintaannya lebih dari biasa. Yg penting jgn tertekan takut dikecam masyarakat krn yg sengsara nnt bayi kita sendiri. Kesimpulannya peeps, xperlu dh kot tny soalan xmndtgkn ape2 faedah tu, baik tny soalan mcm “mcm mane kesihatan anak?” kan lebih manis bunyinya. Selamat Hari Raya Aidiladha nyway peeps ikhlas dari sy, bini & Ace.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Foto : Instagram Dr Say

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber ; Media Hiburan


Hantar Komen