Cara Basuh Bunga Hiasan Yang Berdebu, Bersih Macam Bunga Baru Beli!

Dalam setiap rumah mesti ada jambangan bunga. Tapi cuba tengok mesti berdebu kan, lagi jelas kalau bunga warna putih.

Jambangan bunga terutama yang mahal kalau kotor jangan terus buang. Rugi sebab kotoran pada bunga ini boleh saja dibersihkan.

Apa yang perlu kita buat cuci saja. Cara untuk mencuci bunga hiasan ini dikongsi oleh Hani Mynis.

Langkah-langkah deep cleaning artificial plants and flowers

1. Kumpulkan semua pokok/ bunga palsu yang ada dalam rumah

Kumpul semua bunga termasuk yang ada di ruang tamu, dapur, bilik tidur, luar rumah. Sebelum tu, tip ini khas utk pokok @bunga dari latex atau plastik @polyester sahaja. Dari baldu kena buat dry cleaning sahaja.

2. Dah kumpulkan, susun ikut kategori

Sama ada kategori jenis material pokok/bunga. Plastik, polyester, silk, baldu, latex dan lain-lain . Susun juga ikut kategori jambangan bunga, dedaun sahaja, berpasu dan sebagainya.

3. Ambil gambar kalau bunga gubah di kedai

 

Untuk jambangan bunga yang perlu digubah, ambil gambar gubahan dulu sebelum dicabut. Lagi-lagi yang digubah siap di kedai. Sebab nanti kira nak leraikan gubahan, basuh dan gubah semula. Kecuali mmg berbakat menggubah bunga, abaikan langkah ni.

4.  Ikat sejambak bunga jenis tangkai panjang mengikut pasu.

jadi takda lah kes tertinggal setangkai bunga masuk pasu lain. Ikat guna getah atau cable tie. Hani memang ikat siap-siap dengan cable tie. Masuk je sejambak dalam pasu terus.

5. Boleh mulakan mencuci

Sediakan besen berisi air paip. Masukkan 1 sudu pencuci pinggan mangkuk cecair dan 1 sudu pelembut /pewangi fabrik. Pilihan lain menggantikan pelembut /pewangi fabrik ialah essential oil (masukkan 4 titis). Kacau campuran tadi sehingga berbuih.

6. Masukkan bunga mengikut jambak atau set gubahan

Jangan campur dan jangan rendam (sebab ada bunga atau daun yang gam nya kita tak tahu cepat kembang atau tak). Masukkan dalam campuran tadi. Kacau sikit secara perlahan.

7. Urut setiap kelopak atau dedaun jika perlu dalam campuran pencuci tu dengan jari

Tak perlu diberus. Kecuali kesan kotoran degil yang perlu diberus, guna berus lembut sepertu berus gigi terpakai. Untuk setiap jambakan /set ambil masa 1-2 minit je. Kalau buat regular maintainance (dry cleaning), proses ni memang tak lama sebab tak lah kotor sangat. So bila nak cuci pun tak amik masa lama dan insyaAllah bunga tahan cantik lebih lama. Nampak macam baru je.

8. Kalau bunga berpasu

 

Untuk bunga berpasu, boleh kena air tapi jangan direndam dalam air pasu nya. Takut gam kat pasu kembang. Kena air lalu sikit semasa bilas tak pe. Tapi cepat-cepat tos.

9. Bilas dan jemur

Semasa membilas pun tak  perlu lama. Kalau boleh tak nak bau pewangi fabrik tu hilang. Untuk setiap jambakan ambil masa 1 minit begitu. Langkah terakhir, jemur sehingga kering. Tak mau lembap sebab nanti boleh rosakkan bunga (bertahi lalat, berkulat dan bila lembap lagi mudah attract habuk pada pokok/bunga balik).

Nota: Kekerapan deep cleaning : 6 bulan atau setahun sekali

Selamat mencuba!

Sumber: Hani Mynis  via vanilla kismis


Hantar Komen