Saluran Air Dapur Anda Tersumbat, Kotor Dan Berbau. Inilah Cara Mudah Untuk Mengatasinya

Yang rajin memasak memang selalu ada masalah sinki dapur tersumbat, nak plak kalau tak gunakan sistem tapisan. Sebelum panggil tukang paip boleh cuba cara ni:

Nah, di dapur itu sendiri masalah biasanya selalu timbul dari tempat pencuci piring, di mana salurannya tersekat atau tersumbat hingga air tidak dapat mengalir ke dalamnya serta mengakibatkan kita dapat alami kesusahan melalukan pencucian.

Biasanya saluran air terhalang karena sebab ada partikel makanan kecil, daun, rambut atau benang yang tersangkut. Untuk mengatasi saluran air yang tersumbat sesungguhnya anda tidak harus menyewa tukang paip, lantaran anda dapat mengatasinya sendiri dengan mudah, cepat serta praktis. Semak langkah-langkahnya :

Langkah Mengatasi Saluran Air yang Tersumbat

Langkah pertama yang perlu anda lakukan yakni, ambillah baking soda yang sudah disediakan. Lalu masukan baking soda seperlunya kedalam saluran air.

Kemudian, siram baking soda tersebut dengan memakai cuka. Diamkan beberapa saat sampai cuka semuanya masuk kedalam saluran air. Bila perlu, siram beberapa kali saluran air tersebut dengan cuka.

Lalu, tuang air panas kedalam saluran air tersebut . Tunggulah sampai air panas mengalir semuanya kedalam saluran. Jika perlu anda dapat mendorong air dengan memakai spatula.

Kemudian, siram dengan memakai air dingin.

Tutup saluran air dengan alat penutup karet, kemudian isi tempat pencuci air tersebut dengan memakai air dingin. Biarlah air menggenang didalam tempat pencuci piring tersebut .

Jika sudah, buka alat yang dipakai untuk tutup saluran air tersebut . Anda dapat melihatnya langsung, di mana air yang tergenang akan sedikit untuk sedikit mengalir kedalam paip serta itu tandanya saluran air sudah tidak tersumbat lagi.

Selain digunakan untuk mengatasi saluran air yang tersumbat, langkah seperti diatas dapat anda pakai dengan cara teratur untuk mencegah saluran air dari tersumbat kembali. Boleh di share dan di cuba!

Sumber : infosihat2uu.com


Hantar Komen