Taknak Mainan Anak Bersepah! Begini Cara Urus Mainan Anak Supaya Rumah Kekal Kemas

Rumah yang ada anak-anak kecil biasanya memang akan banyak mainan. Selalunya ini jugalah menjadi penyebab utama rumah nampak bersepah.

Tapi kalau sampai tahap kaki selalu terpijak mainan anak sebab setiap sudut ada mainan anak maka mungkin dah sampai masanya untuk kita buat pengurusan alat mainan anak ini.

Caranya dikongsi oleh Hani Mynis yang sentiasa berkongsi ilmu pengurusan rumah tangga dengan netizen di media sosial.

Kurang mainan lagi bagus untuk perkembangan mental anak

Tahun lepas terbaca satu artikel mengatakan kurangnya alat mainan utk anak sebenarnya bagus utk perkembngan mental dan sosial si anak. Ia sgt memberi impak dalam cara Hani uruskan mainan Aqil

So dah setahun Hani praktik cara penyimpanan dan pengurusan mainan Aqil ni, so far sangat mudahkan nak mantain rumah kemas dan bersih tanpa mainan Aqil memenuhi lantai macam dulu.

Boleh ikut cara ni

Perkongsian ini secara general je kalau tak sesuai, boleh disesuaikan mengikut situasi anak dan rumah. Ni pun Hani ikut berdasarkan pemerhatian waktu Aqil pergi therapy, pembacaan dan sedikit pengalaman (baik dan buruk). Happy organising.

1. Beli rak penstoran atau guna je apa yg ada

2. Bakul, Lego, hotwheel cars, bola, tools

3. Bakul cake puzzle, animals, blocks, fishing

4. Buku, train set, bowling set,  board games simpan dalam kotak yg dia sediakan sekali dgn part yg kecil. 

Part yang kecil masuk dlm ziplock bag kecil takut berterabur.

5. Cooking set (main masak dgn dia), transportation (segala jenis kenderaan), stationery

6. Simpan mainan utk ke pantai/swimmg pool dlm satu bekas.

Nantu senang nak buat trip ke pantai ke just bawak dgn bekas tu lengkap semua mainan dia nak main pasir.

Tip urus mainan anak

So ni tips pengurusan mainan Aqil sbg rujukan:

  • Seminggu sekali buat spot check mainan. Cthnya kalau ada beberapa part tu dah hilang menyebabkan mainan tu tak berfungsi dgn baik, discard terus. Cthnya mcm jigsaw puzzle ke. No use simpan kalau tak lengkap.
  • Limitkan satu jenis mainan satu set sahaja. Contoh mcm set keretapi sekali dgn landasan atau set bowling, satu set dah cukup.
  • Asingkan set mainan (lagi-lagi yg jenis kecil) dalam bekas kecil. Elakkan humban semua jenis dalam satu bakul besar. Kalau mainan besar takpa juga.
  • Ajar anak main one set at the time. Ni Hani belajar masa bawa Aqil ke kelas terapi speech delay. Sebab bila keluarkan satu-satu set, boleh ajar anak utk fokus lebih lama kat mainan tu. Takdalah anak jadi rambang mata semua benda nak main.
  • Kemas sebelum ambil set lain. Memang susah nak buat mulanya. Tp mmg kena ajar. Kena tahu personaliti anak mcm mana. Ada yang dgn disuruh je terus dia buat. Ada yg kena buat sama-sama.
  • Label, ya Hani dan label tak boleh dipisahkan. Senang nak kemas mainan dan nak amik mainan apa utk bermain masa tu. Lagi pun sng kita nak trace mainan apa yg anak dah ada kat rumah so tak yah membazir beli set yg fungsi nya sama je.

Selamat mencuba semua!

 

Sumber: Hani Mynis & https://www.becomingminimalist.com/why-fewer-toys-will-act…/ via vanilla kismis 


Hantar Komen